Spor Haberleri

Köşe Yazıları

20 Ekim 2013 Pazar

Canlı hayvandan anahtarlık yapmak mı?

Çin’de ortaya çıkan “canlı anahtarlık” modası, canlılara yapılan eziyetin uç noktalarından biri olarak görülüyor. Hayvanlar, iki ay yaşayabilecekleri kadar sıvı besin içeren plastik muhafazalar içinde piyasaya sürülürken, hayvan hakları kuruluşları ve hayvan severler bu eziyetin sona erdirilmesi için yetkilileri derhal göreve çağırmaya devam ediyor.

Uzunca bir süredir ‘şans getirdiği’ gerekçesiyle pek çok Çinli tarafından rağbet gören bu çılgınlık tam anlamıyla bir katliam… Yaşayan deniz canlıları küçük plastiklere hapsedilerek anahtarlık olarak satılıyor. Hapsedilmiş küçük balık, semender ve kaplumbağalardan oluşan bu anahtarlıklar Çin’de giderek daha fazla popüler hale geliyor. Üretici firma her ne kadar hayvanların yaşamını koruduklarını iddia etse de hayvanları aylarca canlı tutacak besin olsa bile yeterli oksijen bir süre sonra olmayacağından canlıların yaşam süresi kısalacak. Pek çok hayvan severin ve Uluslararası Veterinerler Birliği kurucusu Mary Peng’in ortak görüşü bu yönde…

Cansız bir hayvanın bile bu şekilde sömürü malzemesi haline getirilmesi etik değilken, bu hiç kabul edilebilir bir şey değil.

Birçok Çinli canlı anahtarlıkların şans getireceğine inanmakta… Hayvan hakları savunucularına göre ise bu durum“tam bir sömürü” olarak nitelendiriyor. Global Times gazetesinin haberine göre, geçtiğimiz hafta içi Sihui Metro İstasyonunun önünde, 1 balık ve 9 kaplumbağa anahtarlığı 5 dakika gibi bir sürede satıldı. Ve bu ürünlerin satışı her geçen gün artmaya devam ediyor. Üreticiler poşetlerdeki renkli suların, hayvanları besin açısından aylarca canlı tutabileceğini söylemeye de devam ediyor.

Bu konuda yasal bir boşluk var. Çin’de mevcut olan vahşi doğayı koruma yasası, maalesef vahşi olmayan canlıları kapsamıyor. İşte şu sıralar hayvan hakları savunucuları, bu yasanın tüm canlılar için geçerli olması adına mücadele veriyor. Yoksa bu şekilde ellerinden hiçbir şey gelmeyecek. Bu yasanın da Çin’deki geleneksel beslenme anlayışı yüzünden çıkabilmesi çok zor görülüyor.

Buna rağmen uluslar arası kamuoyunu hareketlendirerek Çin hükümetine baskı oluşturmak adına Change ve Avaaz üzerinden online imza kampanyaları düzenleniyor. Havyan severlerin tek umudu şimdilik bu...

Bu akıl almaz durum geleneklerine bağlı, daha başka ifade edersek muhafazakar toplumların, her davranışı doğru sayılmamalı. Çin’de ya da başka bir ülkede sırf geleneklere bağlı olmak için, sırf bazı ritüelleri devam ettirmek için nice canlı kıyımları gerçekleştiriliyor. Tıpkı Tanrılara kurban olarak insan sunmak gibi… Modern toplumlarda da bu insan dışındaki canlılar üzerinde uygulanmaya devam ediyor. Çin’deki örnekte olduğu gibi uğur getirdiğine inanılarak bir canlı poşetlerin içinde anahtarlık haline gelebiliyor. İşte bu şekilde kapitalizm de bu saçma inançlardan payına düşeni almak için kollarını sıvıyor.

Netice itibariyle doğada yaşamını sürdüren her canlı, İnsan’ın hastalıklı arzularının bedelini canıyla ödemeye zorlanıyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder