Spor Haberleri

Köşe Yazıları

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Sünger Bob: Çizgi Film Dünyasının Pırlantası

Uzun zamandır hakkında birkaç kelam etmek istediğim bir çizgi film karakteri var. Bir deniz biyologu olan Stephen Hillenburg tarafından yaratılan “Sünger Bob Kare Pantolon.”

Çizgi filmlerde bile şiddetin, düşmanlığın ön planda olduğu dönemin içinden sımsıcak ve tertemiz sıyrılmayı başaran bir karakter oldu Sünger Bob. Üstelik çizgi filmin çizim kalitesi, son animasyon tekniklerinin çok gerisinde… Ama kendine has bir özelliğe sahip… Amerikan sinema endüstrisinin yeni yüzyılda ürettiği en iyi karakterler bu çizgi filmde toplanıyor.


Dostluk, karşılıksız iyilik yapma, küçük mutluluklarla hayata bağlanma gibi unsurlar olan çizgi filmde, her şeyden şikâyet eden Squidward ve her şeyi para olan Bay Yengeç’in karşısında, dostlukları ve hayata olan sevgileriyle Sünger Bob ve bir denizyıldızı olan Patrick’i görüyorsunuz.

Su altında yaşamaya karar vermiş bir sincap olan Sandy Cheeks ise çok güzel bir bakış açısı kazandırıyor. Okyanusa ait olmayan, ama yine de Bikini Kasabası’nda yaşama şansı bulan bu sincabın, orayı terk etmesini isteyen kimse yok. Farklılıklara rağmen bir arada yaşanabileceğini, farklılıkların aslında çok güzel bir renklilik olduğunu fısıldıyor. İşte bu çizgi filmin bu kadar sevilmesindeki önemli sebeplerden biri de bu.

2005 yılında beyaz perdeye de uyarlanmış olan Sünger Bob Kare Pantolon, bireye kazandırılması gereken bütün insani değerleri sunuyor. Parayı değil, dostluğu önemseyen Sünger Bob, en büyük hobisi olan denizanası avına bile onlarla oynamak ve dost olmak için çıkıyor.

Yaptığı yengeç burger pişirme işini, büyük bir aşkla gerçekleştiriyor. Squidward ise ondan daha iyi şartlarda olmasına karşın, işinden nefret eden, hep negatif enerjiler yayan, kendini dev aynasında gören, Sünger’in tam karşıtı bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.

Bay Yengeç, paradan başka bir şey düşünmeyerek, ucuz iş gücü istihdamını önemseyerek, maliyetleri kısıp etrafındakilerin hayatını cehenneme çevirerek, bize tam bir sistem özeti sunuyor. Tipik bir modern zamanlar patronu olan Bay Yengeç, Disney’in Var Yemez Amca karakterinin su altındaki yengeç sürümüdür. Ama günümüzün önemli sermayesi artık paradan çok entelektüel birikim olduğu için, Bay Yengeç’i çalışanları tarafından önemli yapan şey, yengeç burgerin sır gibi saklanan formülüdür. Sır formülden bahsetmişken formülü çalmaya çalışan Bay Yengeç’in eski ortağı Plankton’u da unutmayalım. Plankton çizgi filmin hemen hemen tek kötü karakteri… Onu kötü yapansa yengeç burger formülünü ele geçirme arzusu…

Bay Yengeç’in kızının genç bir balina oluşunu düşündüğünüzde belki de paragözlüğünü bir parça anlayabiliriz. Bir balinanın ihtiyaçlarını karşılamak zor olsa gerek…

Sünger Bob Kare Pantolon, gerçek dünyayla dalga geçen bir parodi… Ama yine de sistemin varlığını kabul ediyor içten içe. Patronun sözünden çıkmayan Sünger Bob’un bu kabullenişi, Bay Yengeç’in paragözlüğünü ifşa etmek için kullanılır aslında. Tabii ki yine de başka bir dünya hayal eder Sünger Bob. Yaşadığı haksızlığa başkaldırmaz, ama güzellikler düşler.

Sünger Bob ile Sandy Cheeks karakterleri ayrı dünyaların ve ayrı cinsiyetlerin canlıları olarak, kadın erkek eşitliği vurgusu da yapar. Az önce bahsettiğim farklılıkların önemsizliğinin yanına, çoğunlukla Sandy’i haklı çıkararak bir de pozitif ayrımcılık eklenir. Bu da ayrı bir analiz olarak değerlendirilebilir.

Pek çok görüşe göre çocuklara değil yetişkinlere yönelik olduğu değerlendirilse de aslında çocukların izlemesi daha iyi olacak bir çizgi film Sünger Bob. Espri anlayışı yetişkin bir mizah kültürüne hitap ediyor görünse de bu mizah anlayışı bir çocuğun zihninde daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Bundan da önemlisi dostluk, barış ve mutlu olmak gibi önemli özelliklerin kazanılmasını da sağlayacaktır. Şöyle ki komşusunun kendinden farklı ırksal ve fiziksel özelliklerini küçümsemeyecek, insani bir bakış açısıyla büyüyecektir. Sevdiklerine değer verecek, sadece almak isteyen olmayacaktır.

Bu açıdan bakıldığında bu gerçek dünya parodisi eğitici bir önem kazanıyor.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder