Spor Haberleri

Köşe Yazıları

26 Ağustos 2013 Pazartesi

Gereksiz Övgüde Dünya Markaları

İçinde bulunduğumuz dönem, seçimin de yaklaşmasıyla benzerine sıkça karşılaşmayacağımız türden bir “başbakana güzellemeler” sürecini meydana getiriyor. Gezi direnişi sonucunda ipliğin pazara çıkması ne boyutta olmuş daha iyi anlayabiliyoruz. Bir haber bültenini açıp izlemeye tahammül ederseniz, nasıl bir başbakan sevgisi yaratılmaya çalışılıyor, toplum gözünde nasıl bir yıldız imajı çiziliyor göreceksiniz.

Mısır’da Esma’nın katledilmesiyle birlikte başbakanın ağlaması standart bir AKP propagandasıydı. Ancak başbakanın babalığına vurgu yapan haber bültenleriyle daha organize bir duygu sömürüsü haline geldi.

Aslında atılan her “Şirin Baba” yaratma adımının altında Gezi Parkı direnişi sonucunda başbakanın ortaya koyduğu vicdandan yoksun imajı düzeltme çabası var. Bunu da Türkiye’de başbakanın övgüyle bahsettiği polisin öldürdüğü gençlerimiz için gözyaşı dökerek sağlamayı tercih etmiyor elbette.

Her geçen gün dozu daha da yükselen başbakan övme seansları, Yiğit Bulut’un başbakan danışmanlığına terfi etmesiyle daha da hız kazanıyor. Öyle ya yüksek bir kariyer düşündüğünüzde, bu yol başbakandan geçiyor.
Dozu akıl sınırlarını da zorluyor tabii ki bu sevgi patlamalarının. Örneğin Rize’de engelli asansörü olmayan bir üst geçidin üzerine başbakanın engelliler için yaptıklarına teşekkür eden bir pankart asılıyor. Kimsenin zekâsına hakaret etmek istemem, ama gel de gülme…

En büyük gözümüze doz kaçması olayı da mitingdeki teyzenin kendine layık gördüğü yeri bağırmasıydı. Bir hatırlayalım dedim.

Şimdi ise geldik yaşanırken yazılan tarih Gezi Direnişi’ne bir başka rekabet çabasına… Beyaz TV’nin “Usta’nın Hikâyesi” isimli projesi…

Körler, sağırlar birbirini ağırlar.

Artık özel canlı yayınlar da yetmiyor. Başbakan hakkında iyi şeyler söyleyecek insanları, başbakanın ‘ibretlik’ yaşam öyküsünü, önlenemez yükselişini göreceğiz.

Başbakan yine de ısrarla Gezi direnişi ile ilgili herhangi bir yumuşama sinyali bile vermiyor tabii ki. Ancak sahte bir imaj oluşturma çabasına devam ediyor. Örneğin HES’lerle kuruma tehdidi altında olacak derelere gidip alabalık atıyor. Bodrum’daki denize sıfır mimariden rahatsız oluyor, ama Bodrum’a gittiğinde kaldığı otelin koskoca koyu nasıl kapattığını görmüyor. Baştan aşağıya çelişkiler diyarında yaşayan başbakanın bu gibi şaşırtıcı sözleri ve eylemleri saymakla bitmeyecek elbette.

Bu şekilde imajı doğrultması çok mümkün olmayınca da imdadına eş dost televizyonları yetişiyor. Herkesten mitingdeki teyzenin iştahını beklemeyecek olsalar bile, yine sevgi dolu biçimde başbakan övmesi beklenecek.
Bunun için seçilen isimler ise alanlarında gayet başarılı kişiler… Kimisi için bir hayal kırıklığı olacaktır. Ancak pek çoğumuz için bu kişiler tam da bu iş için biçilmiş kaftan…

Türkiye’nin pek çok ilinden çocuklar başbakan hakkında düşüncelerini söyleyecek. Ünlüler dünyasından ise Ajda Pekkan, Kenan İmirzalıoğlu, Orhan Gencebay, Şahan Gökbakar, Kenan Işık, Acun Ilıcalı, spor dünyasından Fatih Terim ve Hidayet Türkoğlu başbakanı anlatacak. Başbakan bu VTR’leri izleyip, üstüne konuşacak. ‘Ustanın Hikâyesi’nde bir de klip yayınlayacağız. 11 bakan, genel başkan yardımcıları, grup başkan vekilleri ve iki büyük şehrin belediye başkanlarının da oynadığı bu klipteki şarkının bir bölümünü Kubat, başka bir bölümünü de Işın Karaca seslendirmiş. Dünyada örneği varsa, desin biri…

Görüldüğü gibi imaj düzeltme çabasına medya desteği anında yetişiyor. Türkiye’nin demokrasi tarihinin kara lekeleri arasında yerini alabilecek güçteki iktidarı aklama çabasına ve propagandasına alet olan o ünlü isimler gelecekte daha da üzerlerine yapışacak kötü imajı nasıl düzeltecekler, çok merak ediyorum.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder