Spor Haberleri

Köşe Yazıları

6 Ağustos 2013 Salı

Oben Budak, Aşk, Seks, Falan Filan

Oben Budak, İstanbul eğlence hayatında aranan bir isim olmasının yanında, gazete ve dergi köşeleri için de aranan bir yazar… Pek çok sosyetik parti afişinde, onun adını çokça görebilirsiniz.

Şehrin eğlence hayatındaki yeri DJ koltuğu olan Oben’in televizyon programı kariyeri de Kral TV’de gerçekleşmişti. Aldığı müzik eğitimini de Sezen Aksu’nun vokalliğini yaparak değerlendirmiş bu çok yönlü adam, Temmuz 2012’de bir de kitap çıkardı.

Oben Budak’ın “Falan Filan” isimli ilk kitabı, onun renkli kişiliği ve eğlenceli hayat tarzı hakkında da bize ipuçları veriyor. Elbette ki gelecek nesiller için klasikleşecek bir eser değil; tamam, kabul… Bir kitabın okunması ya da okunmaya değer olması için de bu bir şart değil zaten. Bazen edebiyatta, müzikte ve bazı sanatsal alanlarda, sadece “eğlencelik”  eserler de çıkabilir. Bunda bir sakınca yok.

Bu yönü bir kenara bırakalım. Kitabı biraz inceleyelim.

Oben Budak bu kitapta, bir kadının gözünden ayrılık acısı ve cinsellikle süslenmiş bir aşk hikâyesi anlatıyor. Hayatını Nişantaşı’yla sınırlamış olan Bige, romanın ana karakteri… Bige sevgilisini Cihangirli bir yoga hocasına kaptırınca bunalıma giriyor ve karışık aşk hayatı başlayıveriyor. Nevrotik bir kişilik Bige. Eski sevgili ve yeni sevgili arasındaki gelgitler yaşarken buluyor kendini. Hatta kendisinde var olan “uçana kaçana” türü ilişki anlayışını daha bir keşfediyor.

Romandaki bu karakter, cinsel hayatın erkek özgürlüğü olarak algılandığı toplumun çok dışında bir kadın… Oben Budak işte bu tabuyu, sapına kadar arzularla dolu Bige’yle bize sunarak kırıyor bir bakıma. Cinselliğin erkek tekelinden çıkışına tanıklık ediyoruz. Ve Bige bize kadınların kendi aralarında gizli gizli birbirlerine verdikleri sırları anlatıyor aslında bir bakıma.

Konuşulması tercih edilmeyen ya da değinmeye utandığımız konuları, gazete köşelerinde tabiri caizse “patır patır” yazan Oben Budak, burada da aynı üslubunu sürdürüyor.

E bu kadar “Issız Adam” özentili adamın olduğu yerde Bige de bir yer bulmalı tabii. Ayrıca Bige her daim arzulu bir şekilde cinselliğe açlığını dile getirirken, hiçbir bahaneye sığınmıyor. Çünkü bir erkek için olduğu kadar, kadın için de bir ihtiyaç cinsellik… Bunu söylemeye çalışıyor Bige.

Yukarıda bir yerlerde de bahsetmeye çalıştığım gibi “Falan Filan” romanı, edebi ve sanatsal açıdan bizi çok beslemeyebilir. Yine değindiğim gibi bu da o kadar şart değil bazı durumlarda. Ancak gündelik kent yaşamı içinde, hızla tüketilen her şey gibi aşkın da tüketime tabi oluşuna vurgu yapıyor inceden inceye. Bu bir… Bir kitaptan alabilecek bir şeyler bulmak istersek, bu çok zor olmasa gerek. Dil de akıcı, sade ve anlaşılır… Bir çırpıda okuduğunuzda buna şaşırmayacaksınız. Bu da aslında edebi bir özelliktir. Etti iki…


Oben Budak’ın popüler ve çok satan kitaplar arasına girmeyi başarmış bu ilk kitabı “Falan Filan” romanı, bir kadının aşk ve seks hayatına utanıp sıkılmadan değiniyor. Kadının da cinsel arzuları ve zaafları olabileceğine inanmayanları ya da inanmak istemeyenleri rahatsız edebilir. Ama nevrotik bir kadının karmaşık aşk hayatını merak edenler okuduklarında pişman olmayacaklar. Kitabın vaat ettiği eğlenceyi de bulacaklar. Etti, üç…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder